Designgalleriet Soft Walk

Designgalleriet har flyttat och jag har gjort en egen mattkollektion. Här är historien om SWAG och Trendstefans mattor.

Under 2017 började jag smådesigna lite löst. Gjorde tapeter, hängare och installationer. Jag kände att detta var lite spännande. Så när jag sprang på Outi i Paris på septembermässan Maison & Objet så landade samtalet kring detta med Trendstefans design. Sagt och gjort. “Gör ett förslag”, sa Outi. Så David och jag satte oss och skissade. Jag visste tidigt att jag ville göra en kollektion med bokstäver och ord. Vi kom fram till att vi ville ha ett fyr-bokstavs-ord som man kunde spegla för att få en fyrkantighet i ordet. Det kunde blivit STOP, eller PUSS men snart kände jag att jag ville hitta en tydligare mening för orden.

Vi hamnade i 70-talets frigörelse. Jag hittade ord som ska påminna om natten, det förbjudna men ändå tillåtna och det inkluderande. Ordet GURL får kanske starkast visa det. Det är namnet som transvestiter kallade varandra eftersom de är flickor men “felstavade”. Alla kan vara flickor. Alla får. Alla kan vara en Gurl.

SWAG är uttrycket för att svassa, lite fjolligt men stolt gå genom ett rum. Men det är också från tiden innan regnbågsflaggorna. SWAG skrev man på barer och nattklubbar som en akronym för Secretly We Are Gay.

BRUH, är mjukare än “broschan” och är mer som ett bekräftande uttryck. “Så Stefan gillar färg. Näha.” Detta “Nähä” är närmaste översättningen för det ursprungliga Bruh.

 

Efter ett par veckors skissande så skickade Outi skisserna till Indien där de produceras under hållbara och rättvisa förhållanden.

 

Ytterligare en tid senare så kom de till Stockholm. Till “gamla” Designgalleriet numera. Och här tog vi pressbilderna.

 

Under den här resan har jag också bestämt mig för att göra om Designgalleriet och låta det bli mer mobilt. Jag blev uppvaktad av Pop Up Agency som tyckte att jag skulle göra första utställningen i deras lokal – mitt på Sergels Torg. Why not?

 

David som varit med på projektet fick bygga och fixa. Till vår hjälp fick vi ljus från Fagerhults, som ljussatte utställningen på ett magiskt sätt.

 

David bygger och funderar.

 

Namnet Soft Walk är så klart lite roligt. Det är att gå mjukt, så som man gör på mattor, men det är även att visa hänsyn.

 

I projektet så gick Outi igång på detta med våra bokstäver så hon utvecklade sidoprodukter. Väskor med bokstäver…

 

Och kuddar.

 

Eftersom ytan vid Sergels Torg är så stor så lät vi Outi och Mums visa tre andra matt-verk.

Tigermattan av Paavo Halonen. Han är vanligtvis designer för Marimekko.

Koalabjörnen och ansiktet med blå kinder är av Jenni Tuominen

Och sista mattan med spräckligt mönster är av modeskaparen Pasi Kärkkainen.

 

Slutligen valde jag att visa mina “Emotional hooks” som jag designat för Maze. De har jag berättat om förr…

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments