Trendrapport Light Building 2018

Vartannat år går den gigantiska mässan Light & Building i Frankfurt. Det är enormt mycket folk på en mässa som denna. För att jämföra, en mässa som Ambiente har ca 180 000 besökare och Light & Building har kanske nästan 250 000 besökare. Enormt. Och här är det mer fokus på offentlig belysning än hemma-lampor, även om det segmentet också finns med. Men här finns gatubelysning, butikslampor, golv som lyser och så klart egentligen alla som är involverade i belysning.

Men innan jag drar igång med belysningstrender så tänkte jag göra en kort summer från Light & Building med vad som är på väg ut.

Jag konstaterar generellt att det är väldigt få golvlampor. Och om det är något som är extra ute så är det de trebenta armaturerna som också kallas tripoder.

Den industriella stilen har absolut nåt sin kulmen. När jag talar med belysningsföretag som t.ex. By Rydens så säljer det fortfarande enormt men man ser att utbudet inte engagerar lika mycket som förr.

Överdimensionerade “mjuka” armaturer som ska fånga upp ljud och också vara ljudabsorbenter börjar försvinna.

På en mässa som Light & Building ser man så klart också diskussioner om teknisk utveckling. Det talas en massa om belysning och hälsa. Jag är skeptisk men vi får se. Vi vet ju att blå ljus ger stresshormoner och rött ljus lugnar ner. Utvecklingen fortsätter och vi får se var det landar.

Det som jag själv tycker känns spännande är hur några aktörer vill se ljuset som bärare av information. Tänk om vi om ett par år inte behöver wi-fi utan att allt går via lampor… Kanske. Intressanta innovationer inom området diskuterades.

Men låt oss titta på trenderna istället. Självklart är en designig mässa som denna full av avskalade och minimalistiska armaturer men jag försöker titta på det som sticker ut. Jag ser alltså följande trender inom belysning.

1. Glas

2. Lite färg

3. LED för riktat ljus

Om vi börjar med den första trenden så är det alltså otroligt många armaturer i glas. Gärna runt. Gärna varianter av runda skärmar.

Det måste inte vara helt klart glas men just materialet är återkommande.

Notera också hur vanligt det är med pendyl.

Man såg en hel del slipat glas. Fortfarande passar det inom glastrenden.

Glas som också blåsts i metallformar.

Men framför allt så återkommer den vita glaskulan i olika varianter.

               

Och det immiga kommer också stort.

  

Trend nummer två från Light & Building får bli om färg. Fortsatt massor med glas.

Det finns så klart många igenkänningsdetaljer från första trenden. Det är mycket glas, det är även frostat och immigt, runt och även slipat eller pressat glas. Men det dyker upp lite färg. Mycket blått.

Den sista trenden jag vill beröra är detta med hur man skiftar ljuskällan. Det är inte längre bara glödlampor (så klart). Jag tycker mig se en större grad av experimentlust för att belysa med dioder och LED.

Det blir mycket papper som fångar och riktar ljuset.

 

Här är det alltså den lilla pinnen som är ljuskällan och som ändå blir ett designinslag.

Här

 

En av få golvlampor. Som sagt, om du ska investera i en ny lampa i år så se till att den hänger från taket, kanske i kluster, men i glas. Kanske slipat glas om du är lite vågad.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments