Formex 2019 – August version

Formex, Formex, Formex. The design event in August in Stockholm. This fair used to be enormously big with around 1000 exhibitors and visitors from all around the world. With the change of the industry, so is a fair like Formex. Today the fair hosts about 600 exhibitors and that can be compared to for instance Formland that hosts 500 exhibitors.

The fair changed the floorplan and it would be kicking in an open door to start complaining. I do like change. I like that people are forced to find new routes in halls. I for instance heard some visitors were really happy that candy, edibles and snack were near the standard design exhibitors. On a more personal note – I think the fair got a bit too small, and slightly boring. Very local.

Anyway, here are my observations from Formex 2019 for this season.

The whole fair felt a bit repetitive. The industry is handling the slow down of retail and many brands looked for the safer aesthetics. Guest of Honour Li Edelkoort made an installation with craft on white background. Something we have already seen… Very few new surprises. But I do like this exhibition much more than last year’s Zandra Rhodes.

Speaking of lack of creativity – yes, I did actually see some exhibitors launching pineapple as news. Really??

At the best you could see some “industrial” tendencies as we saw at Formland. The black, the bauhaus production, a bit colourless.

It’s with this insight I voted this vase by Normann Copenhagen as being my favourite at the fair. Yes, it might look like something a child made a school. But it’s different and it stands out. It has identity.

    

I would like to point out four themes that can act as trends for interior design.

Blue, checkered, animals and terracotta terror.

So yes. A lot of blue. Still pretty free of patterns. Here from Cooee.

Blue details. I think this is Bloomingville.

Blue at Knaudstrup.

At Hubsch.

Blue textiles with tactility and terracotta.

Blue tableware at Primavera.

Blue background at ByOn

Textiles at Axlings.

And blue works really well with the other colour trend – terracotta.

 

The second chapter is about animals. Yes, exotic animals. We have seen it for a while and there is plenty of it. Here at Jakobsdal.

Porcelaine and animals by ByOn.

But lets continue. At Formland we talked about checkered patterns and yes, they are here and square. Here Normann Copenhagen.

Elvang

Broste

Ceannis

New checkers at Klässbols

Now lets talk about terracotta. Its the new base. You add pink or yellow and it gets a trendy hue, but if you add green or denim it gets more serious. Regardless – terracotta is so common I want to call it terracotta terror.

All these earthy hues are here. Like this jug by Sagaform.

New pretty boxes by Sthål.

Throws by Stackelberg

Pillows with fringes by Nordahl.

House Doctor

Sagaform

Pottery Jo

Sthål

Hanna Wendelbo for Klippan

And a new kind of terrazzo – with terracotta

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

4 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Enni Varnäs
Enni Varnäs
4 years ago

Hej Stefan!

Tack för intressanta insikter nu och förr! Alltid kul att läsa din blogg.

Jag kände ungefär likadant när jag besökte Formex, och faktiskt kände jag mig något uttråkad även förra gången. Och förrförra. Hur kommer det sig att den svenska design scenen ser ut som den gör? Vi är mitt i en brinnande högkonjunktur. Svenskarna tycker om design och har råd att investera i sina hem… Varför är det så lite nyskapande? Eller väljer företagen och formgivarna att ställa ut utanför mässorna, i andra sammanhang? Saknade även utländska företag. Varför har de lämnat Formex, tror du?

Bästa hälsningar
Enni

Åsa
4 years ago

Tack! Du delar med dig av så intressanta bilder & tankar. Har jobbat 35 år i glasögonbranschen och där är det samma känsla ( och fakta) angående vår svenska mässa; förre och färre utställare. Inget nytt formmässigt sedan förra året. Jag har varit med om några stora trendskiften inom glasögonmode, och alla har haft en fas där man liksom vilar i det som finns. Den aktuella trenden har vuxit sig så urstark ( och säljer så bra, och konsumenterna vill bara ha denna stil) så det finns ingen vilja att tänka nytt. Både konsumenter som ligger långt fram trendmässigt och de som är sist att hoppa på tåget vill ha samma sak. Då blir det några år där vi alla ”vilar” i det som är. Och kommer sedan igen med en önskan om helt nytt. Totalt nytt 🙂