Liselotte Watkins

Liselotte Watkins har gjort årets variant av Rosa Bandet för Cancerfonden. Jag fick en liten pratstund med henne på förmiddagen där vi pratade Milano, Miu Miu och världens kanske bästa modeillustratör.

Liselotte har en spännande internationell karriär på gång. Hon arbetar mycket med vanliga illustrationer för tidningar och böcker, men har ett ben i modevärlden. Det var ju för något år sen som hon fick enorm uppståndelse för sina illustrationer för Miu Miu. Och det samarbetet underlättades av att hon faktiskt har en bostad i norra Italien och pendlar mellan Sverige och Italien.

Jag undrade om hon var på väg att lämna det “vanliga” grafiska arbetet och gå in mer i modevärlden, men det ville inte Liselotte. Hon är en klassisk illustratör och när hon arbetar med företag som Miu Miu så är det deras designstab som hjälper till med rapportering och mönsterpassning. Liselottes styrka ligger i att göra fina illustrationer.

Vi resonerade så klart kring modeklimatet i Milano och jämförde med Sverige. “I Italien har man inte så mycket tokiga hattar”, uttryckte sig Liselotte. Lite roligt. Stockholm översvämmas ju av tjejer med trendiga hattar idag… Men framför allt menade Liselotte att det är mycket mer affärsmässigt i Milano. Mode är en rejäl industri.

Jag undrade så klart över tuttarna på det rosa bandet och Liselotte har velat göra ett mönster med rejäla tuttar. Inte hymla, och inte heller göra nåt för porrigt. Ett par riktiga tuttar. Inga “sillisar”, som hon förklarade. Tuttar som är starka i grupp. Från början hade Liselotte gjort illustrationer stora som A3, men så hade man hittat element i bilderna som fått bli de här små rosa banden.

Men hur mår illustratörsyrket idag – och vem är bäst i världen? Liselotte berättade att illustratör är nog inte något som gör banken glad, men att det blir mer och mer okej att få vara modetecknare. I Italien har illustratörsyrket nästan samma status som fotograferna. Alltså nästan. Men det är ju närmast otänkbart i Sverige idag.

Och bäst i världen? Mats Gustafsson. Så säger Liselotte. Jag har nog aldrig hört talas om honom utifrån mitt perspektiv, men Liselotte menar att han är världskänd. Jag sa “Kul att du hittat en bra svensk, men vem är på allvar världens bästa illustratör?”. Liselotte trodde nog att jag var helt obildad. Hon berättade att Mats är världskänd. “Nämn hans namn i Paris och ALLA vet vem han är”.

Modeillustrationer av Mats Gustafsson.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments