Wienerschnitzel

Dag två i Österrike. Varmt och soligt. Känner mig redan som en svettig wienerschnitzel…

Jag börjar dagen hos Polka design som kanske är Österrikes mest kända designgrupp. Kanske. Med på frukosten är också Robert Rüf och Tulga från Vienna Design Week. Under de här dagarna har jag bett att få träffa minst femton österrikiska designer och formgivare för att diskutera saker som “vad är österrikisk design?” etc.

Robert Rüf berättar om sin design.

Vi tittar, resonerar, pratar och jag antecknar…

Polka design har bland annat gjort de här “figurerna” av emalj.

Rolig. Och mer artistiskt än funktionellt.

För Innermost har Polka gjort en lampserie där man travat olika lampskärmar på varandra.

Och Polkas porslin.

Robert (som också räknas till en av de stora) har gjort en fasad. Här har han använt textilier för att öppna upp en butik. Intressant.

Dagen fortsatte vidare mot nästa designgrupp, som också den bestod av tjejer – Dottings.

Massa prat och titta på saker.

I gult i bakgrunden ser vi Lilli, också hon från Vienna Design Week.

Dottings tolkar det moderna köket.

Vienna Design Week är unikt på många sätt, men en sak som är riktigt bra är att man till varje omgång sätter ihop tio formgivare med tio producenter som får ta fram nya produkter. Ofta leder det till konkreta nya produkter som hamnar på marknaden. Win-win, för att tala i klyschor. Här har Dottings jobbat med ett företag som gör fransar och man har gjort en lampa som nu kommit i produktion hos Ligne Roset.

Vi är i Wien – klart vi måste förbi Freudmuseet och raida museieshoppen…

Sugen på en intellektuell paus?

En av de kanske mest intressanta formgivarna i Österrike är Breaded Escalope. Glömde faktiskt fråga vad det betyder, men det är tre killar som är utbildade i London. Och det märks, säger andra. De har en o-österrikisk approach.

Mycket live/performance-tänk. Här har man använt en maskin som böjer trä och samtidigt som man tar fram delar inför publik så spikar man ihop möbeln. Den här gjordes förra veckan i Milano…

Diskussion om designscenen för den konceptuella designen… Vi resonerar kring faktumet att museerna är ganska duktiga på att lägga beställningar på installationer och aktiviteter.

Blev lite förälskad i väggklockan. Man måste dra i snöret för att få den uppdaterade tiden. Annars är tiden så att säga “frusen”.

Lunch med turistorganisationen och Vienna Design Week. VDW är ett helt privat initiativ av tre personer (de två tjejerna som vi sett och en kille som nu jobbar på MAK, dvs museet som har ansvar för konsthantverks- och formsamlingarna). Men Wien vill så klart ha deisgnturister till stad. Min fråga blir ju så klart “av vilka anledningar ska en designintresserad turist se Wien?” Och vi talade mycket. Det finns ju egentligen inte en så stor samtida designscen. Det finns saker som vi ser här, men det är inte tokstort. Saknar t.ex. shopping. Mycket historik som biedemeier och Thonet, men var köper man t.ex. Dottings? Vi kom i alla fall fram till att Wien kan erbjuda massa arkitektur och just designhistoria. MAK har kanske världens största konsthantverkshistoriska (heter det så??) samling.

Efter lunch så gick jag på en guidad arkitektur- och designpromenad. Här Augarten det stora porslinsmärket i Österrike.

Augarten

Fint med det grafiska…

Och kanske en uppdaterad tyrolerhatt??

Österrike är fullt av starka designvarumärket. Swarowski kommer härifrån, liksom glasföretaget Riedel.

Swarowski…

Lobmeyr kan nästan liknas vid Svenskt Tenn på så sätt att man är egentligen i första hand en butik, men man har egen produktion.

Stefan Sagmeister har gjort superfina glas – men de kostar 140 euro styck(!). Här hittar vi också glas av Ted Muehling och Polka Design.

Nästa butik är designshoppen på MAK som förmodligen är ett “måste” för den designintresserade. Här finns nästan alla stora österrikiska designer.

Bland annat EOOS som gjort det här glaset för Alessi. Man kan dricka vin från två olika håll. Funkionellt? Vet inte, men lite annorlunda.

Wien har som sagt massor av arkitektur. Här en av stadens söner – Otto Wagner och hans posthus.

Donau.

Vi har 26 grader varmt just nu och jag ägnar mina frusna vänner i Stockholm en tanke…

Stilwerk och Sofitel som är nyritat hus av Jean Novel

I Stilwerk har man massor av designbutiker. Lite kanske som Rosenlundsgatan vill bli i Stockholm. Här finns bla Wittmann dvs Österrikes svar på OFFECCT(?)

Mischer’traxler finns representerad på ett galleri här. Galleriet heter Engelhorn & Turkiewicz

Mer av Breaded Escalope

Och Vandasye som jag träffade igår.

Här förklarade galleristen hur spännande det var att Vandasye fokuserat på att beslagen. Det är vanligt, billig material som man satt ihop bordet på – men man har skapat mönster och unika uttryck på själva beslaget. Det blir liksom det som är möbelns viktigaste funktion.

Robert Stadler

Snabbt vidare genom stan till Das Möbel som är en möbelbutik med mycket österrikisk design

Designgruppen A Walking Chair

En platta man fäster på väggen så att man kan skruva fast en PET-flaska och hänga sina kläder där. Så där…

Kvällen avslutades på fina restaurangen Motto am Fluss vid floden.

Kvällspromenad genom stan. Hela Wien är full av historiska referenser som man liksom hajar till inför. Här Café Sacher där sachertårtan kommer från. Jag gillar den här stan – men är lite för trött för nattsudd. Kanske imorgon lördag??

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments