Frankfurtmässan, hösten 2012 – trenderna

Jag är i Frankfurt för att titta på inredningsmässan Tendence. 1900 företag ställer ut och en massa folk i gångarna. Jag packar lätt för att kunna få med mig så mycket material hem som möjligt. Efter en hel del trendspanande så kan jag väl summera nästa års trender i följande: svart, turkost, ekorre, 90-talsretro och kanske nåt exotiskt och färgglatt djur som t.ex papegoja.

Vi börjar med svart. Det är svart, svart, svart överallt. Kanske grått – och gärna i kombination med den andra färgen för nästa år dvs turkost eller nån grönblå variant. Här Koziols nya färger.

Danska Menu hade en otroligt grå och svart monter.

Porslins och keramikföretaget Asa satsar på grått

Till och med blomsterarrangemangen var svarta och dämpade i tonerna.

Svarta liljor

Även färgglada djur som påfåglar blev svarta, som hos Au Maison

Svart jul

Svart jul

Mer svart jul, nu hos House Doctor som hade svartmålat allt i montern. Till och med lastpallar.

House Doctor.

Rundade enkla former. Här hos Menu.

Svart hos Alessi.

Ugglor av Andreas Engesvik

Asa

Svarta, perforerade kuddar från Eightmood. Superfint.

Den andra färgen som sågs mycket var det grönblå.

En ganska märklig färg egentligen.

Nästan petroleum.

Gärna i kombination med en rosalila ton.

Sjöjungfrukudde

Hos Nordahl

Det har sagts i olika modesammanhang att gult är nästa års stora färg, men jag såg nästan inget gult. Här ett fint exempel av Andreas Engesvik för Menu.

Kanske lite gult i nån slags 60-tals stil?

Och för att vi ändå är på ämnet vad som saknas…

Det som nästan helt är borta är den överdrivna shabby chic (äntligen!) och därmed också Piet Hein Eek-inspirationen. Inga konstiga byråer av gammal drivved.

Det här kommer vi alltså inte se nästa år.

Tillbaka till trenderna.

Varje år är det som om ett visst djur förekommer överallt. Det senaste året har vi sett en hel del ugglor – och visst är det massor av ugglor kvar. Mer än väntat. Och massa hundar. Men roligast är ändå ekorren. Kanske tillsammans med räven. Det fanns en hel del rävar också.

Som sagt en och annan räv.

En annan företeelse som kändes lite spännande var att slänga in en papegoja i allt det sobra. Kanske är det ett sätt att få in lite tropiska färger? Eller kanske förstärka den exotiska lyxen?

Nästan på tal om papegojor – det är massor av fågelholkar i alla dess varianter som kommer. Kanske vårt nya intresse efter att odla bin? Vem drömmer inte om att få se ett domherrepar till jul?

Slutligen. 90-talet är tillbaka. Då tänker jag kanske framför allt på vår fascination över den nya tekniken som kom då. Man kanske ska kalla det för en fascination för retroteknik snarare än ett visst årtionde. Men det är med nostalgisk blick vi ser alla dessa saker.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments