Trender från världens största inredningsmässa

IMG_2544

Jag har för femte gången (?) varit på Ambiente. Mässan som går i Tyskland har alltså 4800 utställare och ca 150 000 besökare. Det är alltså som om hela Linköping och Trollhättan bestämde sig för att gå på mässa samtidigt. Typ. Elva hallar i olika teman. Bara köksapparater är som en hel Stockholmsmässa…

IMG_2415

Jag hade sjukt ont om tid den här gången. Speedade och sprang som en galning för att försöka gå lite intryck. Fick ju dricka vin med Carl Philip Bernadotte och Oscar Kylberg och titta på deras glas. IMG_2305

IMG_2297

Glad vd i mitten. Han kommer från Schott ZwieselIMG_2310

Jag har redan talat om glaset på Eatandgreet och jag gillar det. Spännande med den där bollen i mitten. Den vanligaste kommentaren är för övrigt “varför gjorde de det inte för ett svenskt glasbruk?” Jaaaaa, de kanske inte var intresserade??

Anyway. Jag ska sammanfatta mina intryck i form av lite trender. Jag kommer landa i sex trender:

asiatiskt

eko

vit metall

trä och kvistar

rosa

och slutligen – styling. Vi börjar med den sista i listan.

IMG_2334

Efter en vända i alla hallar så konstaterar jag att vårt behov av att gruppera saker har aldrig varit så stort som det är nu. Jag vet inte vad det är som gör att vi vill detta, men vi grupperar och grupperar. Jag skulle kunna skriva nåt om den runda formen, kaktusar, blandandet av material – men oavsett så vill vi gruppera.IMG_2347 IMG_2348 IMG_2352 IMG_2361 IMG_2372

IMG_2408

Ja, vi har konstaterat det tidigare. Årets färg är rosa. Jag hatar rosa. Men den finns överallt. Jag har plockat ut lite saker och inser att jag mest valt ut pudrig, laxig rosa men det spelar ingen roll. Alla varianter av rosa finns med.

IMG_2410 IMG_2550

Portego

IMG_2473

Versace för Rosenthal

IMG_2452 IMG_2447

Mikabarr

IMG_2429    IMG_2378

Broste

IMG_2374

House Doctor

IMG_2367

Trött på mässing?? Nu kanske det vänder och vi dumpar all koppar och mässing till förmån för vit metall. Kanske…

IMG_2400

Delar av Paola Navones servis för Serax som för övrigt var fantastisk.

IMG_2514

Genses lansering av bestick av Paola Navone.

IMG_2579 IMG_2380 IMG_2454 IMG_2469

Villeroy & Bosch

IMG_2479

Den sista bilden kommer från Rosenthals superroliga griskollektion med fina mönster. Tydligen ritade Walter Gropius ett särskilt grishus till Rosenthal, men det verkställdes aldrig.  IMG_2424

Den här bilden får fånga två trender på en och samma gång. Trä som material, på ett sätt där vi liksom undersöker hur det funkar. Lite nyfiket. Och om du ska styla med växter – se för guds skull till att det är en kvist. Enkel kvist i vas. Så detta är en kvist och trä-trend.

IMG_2437 IMG_2434 IMG_2375

Och det här knotiga. Kanske inte nåt jag går igång på jättemycket men det finns där.

IMG_2423 IMG_2451 IMG_2520

Och som sagt – skitmycket kvistar.

IMG_2450 IMG_2558

Också fina grejer från Garden Glory.

IMG_2345

Näst sista trenden. Ambiente gör en stor satsning på eko-design. Det märks också bland utställarna. Mycket mer än på t.ex. Formex. Här papperskrukor från Danmark.

IMG_2357

Träutställning av Britta Teleman från Objecthood.

rust

Bland de unga formgivarna fann en hel del innovation som kändes nytt. Rust by Prin blandar metallspån som blivit kvar från när man fräser ur nycklar. Dessa spån blandas sen med naturgips och så får de en rostig, unik känsla.

IMG_2363

Återvunna textilier.

IMG_2431

Textila rester från fabrikerna i Portugal blir mattor hos Entre Lacadas.

IMG_2342

Den sista trenden är en asiatisk-influerad trend. Spännande. Och tidigt. Känns ganska långt från den här Kinfolk-trenden och just därför lite rolig. Får se om den tar plats under året och slår igenom 2017.

IMG_2455

FairforwardIMG_2490

Marcel Wanders hade gjort en superfin servis för portugisiska Vista Allegre

IMG_2491 IMG_2492

Mer porslin.

IMG_2517

Ännu mer uppdaterat asiatiskt porslin.

IMG_2518

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

1 Comment
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Emma
8 years ago

Så länge jag kan minnas har det varit lite gnälligt runt mitt gren-samlande. Mamma tyckte jag skräpade ner i trädgården då jag alltid drog med mig pinnar och grena hem. På senare år är det snarare min man som tycker det blur stökigt hemma när fina grenar från skogen måste få ett bad i badkaret före den rätta vasen kommer fram. Men äntligen nu då, efter 34 år, så kan jag skylla på att jag är trendig 😉