IKEA lanserar 2017

Jag har varit hos IKEA och tittat på vad man ska lansera resten av 2016 och hela 2017. Detta är en intensiv dag med nånstans 270-400 journalister och ikeaner. Siffran varierar lite. Nån sa att det var 270 personer på bussar från Malmö, vilket inte räknar in oss inresta stockholmare. Oavsett antal så är denna dag som går under beteckningen Democratic Design Days. Det är tredje gången som man bjuder in internationell press för att visa på designprocess på ett slags demokratiskt sätt. Och självklart är detta ett av årets viktigaste händelser. Förra året fick vi se ALLT som lanseras under 2016. Allt från Ingegerd Råman, till flyktingtält, etc, etc. På plats under en sån här dag är alltså sex, sju stockholmare och resten är internationell media och alla formgivare. Well… Nästan… Förra året var det större närvaro av formgivarstjärnor.

IMG_7793 IMG_7728

IKEA är klädda till tänderna och tar väl hand om alla besökare. Alla är förberedda och kan hänvisa vidare om man undrar nåt. Det finns utrymme för svåra frågor men framför allt handlar den här dagen om att diskutera vad som faktiskt kommer ut i butik om ett år. Och så lanseras så klart också en massa intressanta undersökningar.

IMG_7768 IMG_7782

IKEA visualiserar sin rapport med olika utställningar som här där man vill arbeta med sinnena. Vet inte om doften av våt hund hjälper men detta diskuterades. Eftersom detta är tredje året jag är med så kan jag säga att Democratic Design Days är svagare 2016. Jag tror inte nödvändigtvis att lanseringarna är sämre än tidigare, men man visar lite lika många och lika intressanta produkter som tidigare. Istället blir det den här typen av utställningar.

Bäst under dagen var det nya IKEA museet som visades. Jag tar det som ett separat inlägg imorgon. Näst bäst är samarbetet med ECAL. Jag visar några saker nedan.

IMG_7776

Schweiziska designskolan ECAL är kanske en av världens bästa designskolor. Man har alltså INTE inlett ett samarbete utan man har gjort ett skolarbete. Så… Dämpa förväntningarna. Det är skitbra, men absolut inte säkert nåt vi ser i varuhusen i Sverige på ett tag. Syftet med kollektionen har varit att titta på unga människors boende. Och här överst ser vi ett kökskoncept med förpackningar som man kan ta till matbutiken för att fylla på istället för att bära hem en massa förpackningar.

IMG_7778

En servis med silicon som gör att tallrikarna inte låter lika mycket som vanligt.

IMG_7779

Armaturer som man kopplar ihop med magneter (som vi sett tidigare)…

IMG_7773

Så klart odlingskrukor

IMG_7769

En stol som klarar av att ha mycket kläder hängandes.

IMG_7732

Men dagens stora snackis var så klart vilka samarbeten man ska ha 2017. Och här är det som du säkert redan läst – Hay och Tom Dixon på agendan.

IMG_7733

Kort kan man säga att Tom Dixon har absolut ingenting att visa. Han ska göra ett nytt koncept för hur man bygger möbler. Men visade bara en list. Det är alltså ganska långt kvar.

IMG_7786

Hay ska lansera typ 70 produkter varav vi fick se tre. En påse, en stol och en bänk. Ja, herregud vad ska man säga… Det är otroligt lätt att bli negativ, eller landa i “shit vad smarta de är”. Balans är svårt. Jag tror att företagssamarbeten kommer bli mer relevant framöver. Alltså mer Hay än fokus på en formgivare. Se bara på H&M som väljer att samarbeta med Kenzo men egentligen menar den kreativa duon Opening Ceremony. Som ju också precis är som Hay, men i modevärlden. Alltså duktiga på butik, retail och samarbeten – men inte nödvändigtvis är utbildade designer. Så jag lämnar alla överdrivna kommentarer just nu. Jag kanske får återkomma till detta??

IMG_7738

Lanseringarna i övrigt? Det kommer så klart bli ett bra år för IKEA. Som alltid. Men jag upplever att vi i år fick se avsevärt färre delar ur kollektionerna och tala med alldeles för få internationella designer för att kunna bli riktigt “frälsta”.

IMG_7739

Jag tror mycket på IKEAs belysningssystem. Egentligen kan du köpa en liten fyrkant och sätta varsomhelst. Som t.ex. som lucka på ett skåp.

IMG_7763

Och hållbarhetsutvecklingen. Här stol av Form Us With Love som består till 70% av återvunna PET-flaskor.

IMG_7788

I övrigt så är kollektionerna för 2017 spretiga. Och roligt. Det är lite Piet Hein Eek, lite 10-gruppen, lite nya brittiska modeskapare (som ovan och nedan) och lite svenska pelargon          IMG_7791

IMG_7740 IMG_7741 IMG_7742  IMG_7749 IMG_7751 IMG_7756 IMG_7755 IMG_7754

En ny Stockholmskollektion med skåp av Nike Karlsson (jobbigt likt Design House Stockholms skåp), fin bänk/bord av Ola Wihlborg och fantastisk skål av Gunnel Sahlin. Bra svensk design.

IMG_7799
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments