Eindhoven 2016

Jag har varit två dagar i Nederländerna och spanat in Dutch Design Week som går i Eindhoven. Den gamla industristaden ligger ungefär 1,5 timme från Amsterdam och firar sin 15:e designvecka. Det är första gången jag är här och jag är faktiskt inbjudan av själva staden Eindhoven. Vi får se om vi lyckas knyta några band mellan Stockholm och Eindhoven. Jag kom hit och förväntade mig en kulturell upplevelse, ungefär som designveckorna i Lodz och Prag. Och det var hög kulturell nivå. Nästan akademisk. Och skitmycket folk. Det var köer och folk överallt. Jag fick äta middag med stadens representanter och de droppade att 275 000 personer deltog i Dutch Design Week. Otroligt svårt att relatera till. Jag ställde en massa frågor kring siffran och blev nästan upprörd… Man ska komma ihåg att mässan i Milano har 300 000 besökare, mässan i Paris 80 000 och om jag minns rätt så har mässan Ambiente i Frankfurt 150 000 besökare. I Stockholm ligger mässan i februari på 40 000 besökare och Formex på lite färre. Så 275 000 besökare kändes mycket. Men oavsett om det är korrekta siffror eller inte så är det skitmycket folk i stan.

Designveckan är utspridd över ca tre, fyra områden och så klart i många gamla industrilokaler. Veckan uppstod när belysningsföretaget Philips i stort sett lämnade staden och man vara tvungna att “hitta på nåt”. En stor motor i designveckan är så klart Eindhoven Design Academy som nog kan räknas som en av världens bästa designskolor.

IMG_5963 IMG_5979

En av höjdpunkterna var middag med Maarten Baas och en av Europas absolut bästa kockar. Sergio är holländare och har tre stjärnor hos guide Michelin.

IMG_5985

Rolig och god mat.

IMG_6009

Jag återkommer till lite bilder från övriga utställningar, och tänkte börja med skolan som jag introducerar som en av världens bästa, dvs Design Academy Eindhoven. Här visas alla designstudenter och man är “curerade” på precis samma sätt som på t.ex. Konstfack dvs som en godispåse, huller-om-buller.

IMG_6069

Skolan har fingret på pulsen och diskuterar absolut relevanta och viktiga frågor som berör samtiden. Här finns flyktingfrågan, miljön och identitet. Frågor som absolut gör design viktig och relevant. Man kan i stort sett säga att hantverksfokus och individens behov får stå tillbaka till förmån för viktiga samhällsfrågor. Och jag ska väl säga – ja, det är superbra att vi diskuterar de här sakerna men jag tror inte en 25-årig student nödvändigtvis har svaret.

IMG_6042

Som projektet 50/50 av Janna Meijer där man låter en flykting/nyanländ tillsammans med en designer ta fram objekt. Ja… Men… För det första så är det ju ganska fult, och för det andra så löser det kanske inte världens utmaningar i den här frågan. Men vi måste tala om det och då välkomnar jag verkligen det här.

IMG_6023

Eller Theresa Bastek som tänker att vi utsätter oss för alldeles för mycket strålning från våra mobilskärmar och dataskärmar så hon har gjort en kollektion som skyddar oss från skärmens strålning. Bra att diskutera – men kan man inte vända på steken och kolla om det går att göra skärmar som strålar mindre??

IMG_6033 IMG_6035

Och det var massa, massa materialfrågor. En student hade gjort keramik med glasyr från områden som är otjänliga för att de är giftiga (från industrier). Men vill man äta på giftiga tallrikar? Eller som det här projektet av Tamara Orjola som resonerat kring tallens barr som bara går till spillo. Borde man inte återbruka tallbarren i nåt material? Absolut – men hur är det med hållbarhet? Och energiförbrukning för att göra detta till nytt kompositmaterial? Superbra för diskussion även om jag är skeptisk.

IMG_6070

Sista sånt här exempel… Ekaterina Semenova har glaserat keramiken med gammal mjölk så att vi återbrukar det. Ja. Jag är verkligen helt för att vi ska återbruka så mycket som möjligt. Verkligen. Men om vi ska ha ett miljövänligt jordbruk – är det verkligen keramisk lasyr av gammal mjölk vi ska göra???

IMG_6013 IMG_6016

Däremot kändes de här bänkarna av Woojai Lee klockrena. Snygga, återvunna och bara helt enkelt skitbra. Återvunnet papper.

IMG_6026

Jag fattar att det är lite äckligt men de här armaturerna av Kathrine Barbro Bendixen känns också klockrena. Kanske lite för att hon i beskrivningen tagit upp detta med målgrupp. Det här är armaturer för t.ex. restauranger som vill vara hållbara och med ekoperspektiv. “Slangarna” är nämligen inälvor. Och de kommer förändras över tid. Spännande.

IMG_6076 IMG_6078

Jag gillade också Cox Janssens textilier som medvetet skulle förändras över tid.

IMG_6041

Många (kanske fem, sex stycken) hade valt att arbeta med en koppling till virtual reality.

Och så fanns det så klart en hel del nästan rent “snygga” elevarbeten.

IMG_5990

Möbler med pressat läder.

IMG_5996

Rumsavdelare i lackat/färgad skumgummi av Anton Hendrik Denys.

IMG_6030

Världens lättaste servis (av lackad balsaträ) av Seungbin Yang.

IMG_6048

Thomas Nathan hittade en intressant grej. Han har gjort små, små “kluttar” av lera och satt de samman till keramiska objekt. Poetiskt och tidskrävande. Fint.

IMG_6051 IMG_6053 IMG_6065

Snyggaste projektet var ändå Sigve Knutson. Estetiskt spännande. Inte fokus på några nya “viktiga” lösningar utan bara snyggt.

IMG_6063 IMG_6067 duva

Bildavbrott… Rensa ögonen. På stan sker massor av olika utställningar.

IMG_5947

Fin utställning där en keramiker plockat ut färgerna ur olika Rembrandt-tavlor.

IMG_5951 IMG_5959De här snurrande lamporna har varit med i flera sammanhang. Som såpbubblor.

IMG_5965

Nacho Carbonell bor i Eindhoven och har så klart en stor utställning.

IMG_5970 IMG_5971Befriande konstigt.

IMG_6098

Utställningen Popcore hade massor av unga, spännande formgivare från Nederländerna.

IMG_6102 IMG_6107 IMG_6108

Den där rumsavdelaren känner vi igen från Design Academy alldeles nyss.

IMG_6111

Det finns så klart en hel del pop up-butiker i stan.

IMG_6112

Flera av utställningarna berör detta med material och hållbarhet. Här en tjej som gjort så att gräs kan växa i mönster. Sen “skördar” man rötterna och typ gör nåt fint av det.

IMG_6118IMG_6116Här nedmalda petflaskor som blir kakel och klinkers.

IMG_6132

Designveckans mest omtalade utställning var annars den om sex. Sååååå dålig. Allt vara “diskuterande” som att “tänk att även diskborsten kan vara sensuell”. Snark. Man visade en fittspegel, alltså en spegel så att kvinnor kan titta sig själv i underlivet. Nog så viktigt men måste vi ha en separat produkt till det? Eller en tolkning av Gerrit Rietvelds stol med sexuella anspelningar? Nä, det här vara bara fnittrigt, spektakulärt och onödigt.

IMG_6120 IMG_6126

Finaste utställningen var den om färg på Van Abbe museet. Här en installation av en av mina favoriter Walter van Beirendonck.  IMG_6136 IMG_6138

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

1 Comment
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jimmy
7 years ago

Uppskattas!