IKEA PS 2017

Idag premiärvisades den nya IKEA PS kollektionen. Jag vet inte just nu vilken i ordningen det är – men jag vet att den första visades 1995. Thomas Sandell som var med och tog fram kollektionen då var även med nu. Och han var enormt nöjd över sin egen insats. Han menade att hans hylla är bland det tio bästa han gjort nånsin. Ofta har PS teman som t.ex. barn, hållbar utveckling, ungas behov, etc, etc. Den här kollektionen är lite spretig och som man själva säger “för fritänkare”. Varje del är unik i sig och som en egen beståndsdel. De behöver inte nödvändigtvis matcha.

Och mitt betyg är att det verkligen känns spretigt. Jag har några favoriter och några saker jag kan ifrågasätta. Överlag så får PS kollektionen att rakt igenom medelbetyg. En svag trea av fem. En ljum femma av tio. Ja, du fattar.

Mina favoriter är aluminiumljusstakarna nedan och mattan.

IMG_6599 IMG_6602

Ljusstakarna av gjuten aluminium är som “conversation pieces” och ska kunna få oss att att tala om energiförbrukning omkring oss.     IMG_6605

Mattan av Booy och Booy är superfin. Förmodligen en ersättare till den röda mattan vi hade för femton år sen. IMG_6606

I en Yayoi Kusama-liknande installation fick man testa IKEAs nya myskläder av Hanna Dalrot.      IMG_6610     IMG_6615Jag älskar Matali Crasset och tycker lamapn är fantastiskt snygg, men jag fattar inte behovet att ha den sladdlös och kunna flytta runt den. När flyttar man lampor?

IMG_6617

Thomas Sandells lilla drinkvagn med glas av Iina Vuorivirta

IMG_6618Pallar eller småbord av Jon Karlsson. Jag är skeptisk.

IMG_6621

Skuggspel med Thomas Sandells hylla.   IMG_6623Ola Wihlborgs lampa. Lite uppkäftig och söt. Finns i två storlekar. Jag störde mig i början på att den var lite väl lik en variant som Foscarini gjort, men de är tillräckligt olika. Båda får finnas.

IMG_6625

Soffa och fåtölj som inspirerats av fällmöbler. Snygga, men jag förstår inte behöver. Men om sagt – snygga.

IMG_6629

Iina Vuorivirtas glas – helt i återvunnet material. Sjukt intressant att en aktör som IKEA börjar massproducera återvunna produkter. Intressant och bra. Däremot är det nåt över formen som inte tilltalar mig. Men det är min smak. Full pott för återvunnet glas.

IMG_6631

Hönsbur eller skåp av Nike Karlsson. Lite för litet men coolt.

IMG_6632

Lampa av Ola Wihlborg

IMG_6633Snygga Charlotte Petterson i en fåtölj som jag inte förstår. Varför så stor? Varför i material som kommer bli platta alldeles snart.

IMG_6635

Och Iinas krukor. Supersnygga, men vi har redan sett liknande former under hela 2016.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments