Stockholms nya heta cityområde

Idag öppnar Urban Escape som ska bli Stockholms nya, heta område. Det är delar av klassiska 70-talsgallerian Gallerian som byggts om under flera år. Brunkebergs torg. Idag öppnar ny entré, två hotell och en restaurang. Jag har varit på en snabbtur.

IMG_4629

Ett kök är inte bara ett kök längre. Ett badrum är inte längre bara ett badrum. Och självklart så är idag ett hotell inte bara ett hotell. Två hotell som ligger vägg-i-vägg öppnar nu vid Brunkebergstorg. Två hotell med olika målgrupper och upplevelser. Ett heter Hobo och syftar inte på uteliggare (trots närheten till Plattan) utan leker förmodligen med några andra förkortningar. Här möts den kreativa klassen. Och grannen heter At Six och är ett regelrätt lyxhotell. Allt drivs (liksom även restaurangen jag nämner) av Choice och Petter Stordalen.

IMG_4630

Hobo ska så klart vara hotell men även möteplats och “scen”. Precis som ett gäng andra hotell ska man låta artister uppträda. Jag vet att Haymarket, Malmen och säkert en handfull andra hotell också har scener som artister kan uppträda på. Jag gillar det, men kan inte låta bli att fundera – kan man fylla alla dessa scener?

IMG_4673 IMG_4632 IMG_4634

Hotellet är designat av tyska Werner Aisslinger. Jag är stor fan av honom. Och otroligt skönt med ett relativt nytt namn i Stockholm. Pluspoäng. Werner bor i Berlin och visst känns hela upplevelsen väldigt “berlinsk”. Jag tänker på 25th Hour Hotel och Michelberger som Aisslinger också designat.

IMG_4676 IMG_4677

Aisslinger har designat flera unika objekt till hotellet. Lampor, som jag inte hann se, och dessa soffor som kommer lanseras i Milano hos Cappellini. Påminner så klart mycket om sofforna han gjort för Moroso. Jag tänker på Bikini Island.

IMG_4633    IMG_4638 IMG_4672

Avslutningsvis kan jag säga att jag tycker om Hobo. 200 rum. Känns bra.

IMG_4640

Nästa hotell är alltså At Six som redan i entrén andas internationell lyx. Allt är designat av brittiska Universal Design Studio (gud så pretentiöst namn…) som gjort Ace Hotel Shoreditch i London. Studion består av mer namnkunniga Barber Osgerby som ju var Guest of Honours på Stockholm Furniture Fair förra året. Lyx – och inte alls speciellt likt Ace Hotel.

IMG_4643

Sobert och fint. Man fattar att det är helt olika målgrupper för de olika hotellen.

IMG_4644

Men som van resenär – när man säger “här ska den vanliga stockholmaren kunna komma och jobba” – var är alla elkontakter?

IMG_4645 IMG_4647 IMG_4649

Utvalt, dyrt och spännande. Gillart.

IMG_4650 IMG_4651

Allt på At Six känns dyrt och genomtänkt. Som dessa handtag när man kommer in på hotellet.

Såg inga rum utan tittade bara på de publika ytorna. Här har man 343 hotellrum. Gillar också men kommer knappt ha råd att fundera på övernattning här.

IMG_4653

Den tredje delen i nya Brunkebergstorg är den separata restaurangen Tak. Det är alltså inte en hotellrestaurang eller nåt man har helt egen ingång.

IMG_4665

När det gäller restauranger så talar man inte lika mycket om kreatören bakom inredningen utan om kocken, och i det här fallet är det Frida Ronge. Asiatiskt möter skandinaviskt. 430 gäster kan man ta samtidigt.

IMG_4658 IMG_4666 IMG_4656   IMG_4661 IMG_4662

Man har tagit fram en egen sake-servis tillsammans med Erika Lagerbielke och Orrefors.

IMG_4663   IMG_4670

Precis som på hotellen så har man arbetat med detaljer. Här snygga handtag från Buster&Punch.

IMG_4671

Och ovanför själva restaurangen hittar man baren. Här kommer man förmodligen hitta mig. Kanske redan på söndag.

Summa summarum. Jag gillar det. Att ägna en eller två timmar här och bara gå runt bland de olika miljöerna var faktiskt väldigt kreativt och lite fantastiskt. Jag har ingen skarpare kritik att komma med. Det enda jag tänker på – kommer man fylla dessa enorma ytor? Kommer restaurangen fyllas med 430 gäster varje kväll? Kommer hotellen kännas halvtomma?

Alltså – fint. Nu gäller det bara att fylla området med folk.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments