Finska lakan

Jag har varit i Helsingfors för att träffa Finlayson. Det finska textilföretaget kommer vara med mig i mitt projekt som jag har i Linköping. Vi ska ta fram lite unika textilier och mönster tillsammans, men mer om det en annan gång. Finlayson har en stor butik mitt i Helsingfors och två fabriker i Forsa och Tammerfors. Men lite utanför city ligger deras showroom.

IMG_4799 IMG_4801

Finlayson har funnits sen 1820 och för några år sen togs företaget över av dessa tre glada killar. En ny generation har skakat liv i det gamla varumärket. Här Petri, Jukka och Risto. Typ enda gången de figurerat på samma bild. De är tre intensiva killar som konstant reser och fixar affärer. Det är dessa tre herrar som lyckats få ut Tom of Finland på textilier. Märkligt och spännande historia.

IMG_4804

Inför vår och sommar har man tre kollektioner uppkallade efter vilka utrop man förväntas göra. Första kollektionen (bilden ovan) är “Lovelly”.

IMG_4807

Andra kollektionen är “Stylish”. Och den tredje kollektionen heter “Exciting”.

IMG_4805   IMG_4808 IMG_4809 IMG_4810 IMG_4811

Finlayson är duktiga på hållbarhet. De samlar in textilier och gör trasmattor och här ett nytt påslakanset som till 90% består av återvunnen jersey.

IMG_4812  IMG_4829

Man har också en fantastisk bastukollektion efter den gamla finska presidenten Kekkonen som bastade med världsledare och svettades och diskuterade politik. Superfin.

IMG_4830 IMG_4817

Inför Finlands 100 årsjubileum så har man tittat på klassiska sjukhusfiltar och hämtat mönster från dessa och använt igen på påslakan och handdukar.

IMG_4823

Och jag är väldigt förtjust i deras porslin. Men det kommer vi inte få se på den skandinaviska marknaden. Finlaysons mönster säljs till Asien där man gör superfint porslin, och de får bara säljas där. Men väldigt coolt.

IMG_4824
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments