Phu Quoc och Saigon – på trendresa

Som trendspanare åker jag på en uppsjö olika mässor för att titta på produkter, men jag tittar också på vår lifestyle utanför mässor. Jag har varit på trendresa österut. Under två veckor har jag besökt Hong Kong, Macao, Ho Chi Minh (eller Saigon som man faktiskt också får säga) och ön Phu Quoc. Jag tänkte göra det enkelt för mig och faktiskt inte jobba kronologiskt utan börja med det som är enklast – Vietnam med Phu Quoc och Saigon.

Det känns som att typ 80-90 av mina vänner och bekanta ska till Phu Quoc i vinter. Jag vet att siffran är överdriven, men många passerar denna nya tropiska ö som ska konkurrera med utbudet på Thailand. Jag har gjort en trendresa för att spana in ön. Jag fick tillbringa fyra dagar på ön. Räkna med varmt väder, varmt vatten och varma stränder. Jag hade läst på om ön som beskrivs som en ganska ny och oexploaterad destination. Det är det inte. I stort sett varje tomt längsmed stranden hade bebyggelse. Jag intervjuade en hotellkille som berättade “ja, det är ju inte lika exploaterat som Phuket”. Och med det vill jag säga – du som tänkte se den där nya vietnamesiska ön med rå natur – det var länge sen.

phu quoc

Men visst är Phu Quoc härligt för bad. Om du googlar åsikter om ön så kan du säkert stöta på kommentarer om att vissa delar av stränderna är onödigt nedskräpade. Och så är det. Vi bodde på en resort som hette Salinda och som funkade perfekt.

Solnedgång och shorts. Vi bodde på anläggningen Salinda.

Phu Quoc är framför allt känt för ett vattenfall som vi inte såg, peppar och att man har fabriker som gör fisksås. Det finns faktiskt inte så mycket att se på ön.

Det man faktiskt kan göra är att titta på lyxresorts och helt övergivna anläggningar.

Phu Quoc har också en så kallad nattmarknad, eller “Night Market”. Den är helt meningslös och kommersiell. Om du gillar plastiga armband och människor som försöker sälja karamelliserade popcorn till dig, så kan du gå hit, men det är bara turister här. Och riktigt meningslöst utbud.

Men som sagt, det är för stränderna man är här.

Det finns massor av restauranger längsmed stranden. 50% har pizza och hamburgare i utbudet, och den andra hälften har riktig vietnamesisk mat. Mest kända stället på stranden är Rorys. Det är som stockholmska Mälarpaviljongen. Fin utsikt, men man är inte där för matens skull.

phu quoc

Typ “alla” är på Rorys.

phu quoc

På bilden ovan vegetarisk lunch på en vanlig vietnamesisk sylta. Mums med stekt ris. Och som vi alla vet – man har INTE soja i vietnamesisk mat. Däremot skitmycket fisksås.

Öns trendigaste mat hittar man hos fusionköket på Saigonese. Och japp, nästan bara svenskar och finnar på restaurangen…

Snyggt ställe

Och ljuvlig mat.

Ett annat ställe att kolla upp för nyfikna Phu Quoc-resenärer är baren Bittersweet. Öns absolut bästa drinkar. Vi fick också tips om Crab House, men hann inte dit.

Phu Quoc får 5 stjärnor för vila och strand. God mat. Och massor av vila. Men det finns inte så mycket att göra. Det jag absolut vill slå ett slag för – gör en utflykt till Saigon. Verkligen. Jag blev helt förälskad i Saigon. Och man kan flyga tur/retur från Phu Quoc superenkelt. Det tar kanske 35-40 minuter att flyga och man kan absolut få biljetter för 500 kr fram och tillbaka. Det går massor av fly via flera olika flygbolag. Vi tog ett av de första kl 07.15, men det går säkert ett flyg i kvarten. Kolla flygbolag som t.ex. JetStar Pacific.

Alla ni som nu åker till Phu Quoc en vecka – passa på att göra en dagsutflykt till Saigon. Ni kan vara tillbaka på hotellrummet eller bungalow till åttatiden. För typ 500 kronor per person.

Gör det.

Vi var i Saigon två nätter så nedan rapportering ska ses med de ögonen, så klart.

Vi bodde på nyöppnade hotellet Myst som designats av lokala designbyrån Noor. Grönt och spännande.

Rummen har igenvuxna balkonger.

Fint hotell.

Saigon är en galen stad. Ologisk, bullrig, varm, smutsig och alldeles underbar. Under den här resan så har jag ju också besökt Hong Kong och det är som om de två städerna är varandras motsatser. Nästan.

Det som överraskade mig med Saigon är hur enkelt det var att hitta alla dessa hipsterställen. Här utanför L’usine.

Shop, kakor, vin och allt man behöver.

På tal om kaffe så måste man dricka vietnamesiskt kaffe. Kanske helst på Cong Caphe.

Dricka lokalt bryggt öl på Pasteur Brewing Company.

Käka lunch på fransk-vietnamesiska Refinery (med trendkille i spegeln).

Alltså det finns så mycket coolt att göra i den här stan.

Det finns lite roliga butiker med rätt spännande koncept. Här en modebutik som jobbar helt lokalt.

Stolt vietnamesisk modern design.

På lite olika ställen i stan, faktiskt.

Men här finns också “antikgatan”, eller om man hellre vill kalla det vintage. En hel gata full med alla möjliga små grejer. Som visserligen är alldeles för dyra, men det kostar ju inget att bara titta.

saigon

Saigon har så klart också en marknad. Den kan man besöka. Nästan varje kvarter har sin egen marknad. Vid vårt hotell hittade vi Lucky Plaza som hade en statskontrollerad butik med priser som verkligen konkurrerade med de hårt prutade priserna på marknaderna. Så om du ska köpa en vietnamesisk träask så kolla Lucky Plaza först för priser.

Men framför allt handlar Saigon om att gå runt och kolla på hus och människor.

saigon saigon saigon              saigon saigon

Och äta sjukt god mat.

Imorgon kommer fler uppdateringar från Asienresan. Lite Hong Kong och Macau.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments