[addthis tool="addthis_inline_share_toolbox_4pi2"]

Möbelriksdag 2012

Tidigt som sjutton. Klockan är 05-nånting och massor av design-stockholmare är på väg söderut med tåg. Det är Möbelriksdag. Det är fjärde eller femte gången som jag är med så här i början på året och diskuterar förutsättningarna för branschen. Spännande. Och tidigt…

Ungefär 400 personer samlas nere i Lammhults för att prata. Här på perrongen ser vi Leif G. Gustafsson från branschorganisationen TMF, Stockholmsmässans Helena Linden och Patrik Sjögren – samt Signerat.se’s Maria Richardsson

Mitt i resan ner mot Småland blev vi “kidnappade” och blev tvungna att delta i två stationsinvigningar. Bra att järnvägen går oftare – men var är champagnen??

Absurt att inte vara riktigt förberedd på detta och samtidigt hamna i nån slags fototillfälle. Barn med ballonger och fotografer. Vi känner igen David Ericksson i bakgrunden med halvlångt hår och glasögon.

I röd kappa Hedvig Hedqvist som blir omkramad av Ulrika Ståhl Johansson från Lammhults. Och Leif G Gustafsson från TMF

Tåglinjen invigdes ordentligt.

Maria från Signerat.se och Catharina från Malmstens. I bakgrunden Robin Edman från SVID bredvid Hedvig Hedqvist.

Daniel Golling, chefredaktör från Form.

Thomas Herrström från Konstfack.

Min favoritlandshövding – Kristina Alsér från Kronobergs län.

Framme i Lammhults. In i en gammal fabrikslokal som tidigare drivits av KF (alltså Konsum…) och numera Norrgavel.

j

Massa folk. En riktigt, riktigt bra dag. Jag twittrade oavbrutet på @trendgruppen och med hashtag #mobelriksdag. Vi fick bland annat höra att man avsatt 6,7 miljoner i EU-pengar i Tibro för ett inredningsprojekt, att Svensk Handel räknar med att 2011 blir svagaste tillväxtåret på femton år och att bostadsminister Attefall tänker satsa på tre, trähus och träprojekt. Kolla twitter.

400 i publiken och vem har jag bakom mig??? Kurt Tingdal från Offecct och Ola Söderpalm från Ire och Voice.

Alltså jag har kavaj på mig… Det är fasen inte ofta man ser mig så här uppklädd… Jag skulle så klart också ha ett anförande inför tjugo, trettio företags VDs, två landshövdingar, ett tjugotal journalister, formgivare och övriga intressenter – totalt 400 personer plus de som såg live-sändningen på nätet. Vad säger man? Ja, vi har en anti-konsumtions-trend på gång. Glöm inte det. Var snälla, kreativa och inse att konsumenten kommer vilja känna sig som en rebell…

Dan Nyman till vänster från Teknikföretagen.

Martin Johansson från Stolab

Formgivaren Niclas Bonnevier. Syns vi till Formex??

Åke Jansson, vd på Lammhults

“Green room”. Här myggas Jari Visuri VD på Skaargarden på.

Johan Lindau från Blå Station,  Leif från TMF igen, Thomaz Carlson VD på IKEA tillsammans med kvinnligt sällskap. Och i bakgrunden smyger Lars Bülow.

Johan Sjöberg, hjärnan bakom Möbelriksdagen tillsammans med Anders Wisth.

Blonda Kristina Farwing från Swedese med Svensk Forms Britt-Marie Börjesgård.

En del i mitt åtagande här på Möbelriksdagen var att vara med i “Designdraknästet”. Inspirerat av tv-serien Draknästet så skulle vi agera “domare” och fråga ut utvalda formgivare om deras tankar om design, marknad och framtid. Är de nåt att investera i? Det var jag, Hedvig Hedqvist, Kenneth Ståhl som är etablerad investerare i designprojekt och representanter från Spiltan.

Stressade och nervösa formgivare. Sara Roxana Melvinson hade gjort ett fint höj- och sänkbart bord, Marcus Johansson som gjort fina stolar och Kristina Bille som gjort en armatur av återvunna PET-flaskor. Vann gjorde Sara Roxana Melvinson.

Bild av Studio Wahlgren. (http://www.studiowahlgren.com/) som dokumenterade när vi “drakar” satt och bedömde design. Det är Marcus stolar som nagelfars.

Och nu är alltså design- och möbelåret 2012 officiellt invigt. Nu är det bara att köra. Wohooo!!!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments